Fler vaccinationer bokas om i Halland

Region Halland inväntar fortfarande besked från Folkhälsomyndigheten kring användningen av Astra Zenecas vaccin. Nu bokas även vaccinationer om inför nästa vecka och vaccinationen av vårdpersonal pausas tillfälligt.

— Det vi vet är att Astra Zenecas vaccin är pausad tills vidare. Hela nästkommande vecka kommer vaccintider att bokas om. Vi förväntar oss att man nästa vecka kommer med nya besked från Folkhälsomyndigheten om hur man ser på kommande vaccinering med Astra Zeneca, säger Maria Löfgren, region Hallands biträdande smittskyddsläkare.

Den fortsatta pausen av Astras vaccin i kombination med låga leveranser innebär att prioriteringen av personerna som ingår i fas 2 av vaccineringen skärps. Under fredagen lämnade Region Halland besked om att äldre och andra personer med störst risk för allvarlig sjukdom prioriteras före vård- och omsorgspersonal. Därför har vaccineringen av vårdpersonalen som ingår i fas 2 nu pausats.

Samtidigt kom besked om att Folkhälsomyndigheten beslutat förlänga tidsintervallet mellan den första och andra dosen av vaccinen från Pfizer och Moderna till sex veckor. Syftet är att så många som möjligt så snart som möjligt ska få en första dos vaccin. De som redan bokat en tid för sin andra dos kommer dock behålla den.

— Förändringarna med förlängt dosintervall och pausad personalvaccination innebär att så många äldre som möjligt kan få sin första dos tidigare. Eftersom smittspridningen är hög och vaccintillgången begränsad är detta särskilt viktigt, säger Maria Löfgren.

Inbokade tider bokas om

Sedan i tisdags har personer som varit inbokade för vaccination med Astra Zenecas vaccin under veckan fått sina tider ombokade. Nu avbokas alltså även tider för vaccinationer av Astra Zenecas vaccin i nästa vecka.

Personer som berörs kommer att bli uppringda av Region Halland för att få tiden avbokad. Ombokningen kommer ske när tider och doser blivit omfördelade, meddelar Region Halland i ett pressmeddelande. Vaccination av andra sorters vaccin kommer att ske som vanligt.

En annan följd av de minskade vaccinleveranserna och stoppet av Astra Zenecas vaccin är att vaccinationscentralerna i Halland inte kommer öppna vecka 14, som tidigare planerat. Vaccinationscentralerna beräknas komma i gång fem veckor senare, vecka 19.

Personer som fått inbokade tider på vaccinationscentraler och som berörs av förseningen kommer också att bli kontaktade av Region Halland.

Enligt Maria Löfgren kommer doserna av Astra Zeneca inte att bli gamla i väntan på besked från Folkhälsomyndigheten.

Viktoria Andersson

Julia Paulsson

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta: Fas 2 av vaccinationen

  • Personer som är 65 år och äldre: Vaccination pågår
  • Personer som har genomgått benmärgs- och organtransplantation och deras hushållskontakter: Vaccination pågår
  • Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter: Vaccination pågår
  • Personer som är 18 år eller äldre med insatser enligt LSS: Vaccination pågår
  • Personer som är 18 år eller äldre och har personlig assistans: Vaccination pågår
  • Personal inom vård- och omsorg (inklusive LSS till vuxna brukare) som arbetar nära patienter och omsorgstagare: Vaccinationerna pausas