Minskade smittofall i Halland betydelselösa

Smittspridningen i Halland är fortsatt hög. Att de konstaterade fallen har minskat betyder ingenting, menar regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Under vecka tio konstaterades ytterligare 1 600 nya fall av coronasmitta i Halland. Det innebär 69 fall färre än de bekräftade fallen från vecka nio. Men det är inget, enligt Johanna Wiechel-Steier, att glädjas åt. De redan jämna siffrorna mellan vecka nio och tio kan bli ännu jämnare efter justeringar. Är minussiffran så gott som betydelselös?

– Det får man ändå säga. Det är klart att det vecka för vecka kan skilja litegrann. Vi ser att det går uppåt om man ser från vecka fem. 1 600 är fortfarande fler än vecka åtta och sju. Trenden är fortfarande uppåtgående, säger hon.

Andelen positiva test är fortfarande på en konstant nivå. 11 369 test gjordes under vecka tio, varav 14,7 procent av dessa visade positiva resultat. Smittskydd har inte reagerat på att någonting skulle sticka ut i den senaste mätningen.

– Majoriteten av dem som smittas är i en arbetsför ålder, så man kan säga att det är mellan 20 och 60 år.

Det är fortsatt det muterade viruset från Storbritannien som härjar i länet. 75 procent av de nya fallen är den brittiska varianten.

– Man behöver göra fler analyser, men det är en väldigt liten andel som är andra mutationer. Den absoluta majoriteten av all smitta är den brittiska och det är känt att den är mer smittsam.

Finns det någon plan på ytterligare regionala åtgärder, med tanke på att det fortsatt råder så pass hög smittspridning i Halland?

– Det är samma rekommendationer som ska gälla även för det muterade viruset då det reagerar på samma sätt. Det gäller att fortsätta hålla ut i det som finns. Det är inget planerat regionalt.

Hur ser ni på den aktuella siffran?

– Vi ser fortfarande en utveckling åt fel håll. Mycket smitta leder till smitta. Det finns en stor risk att du smittas i Halland nu av covid-19. På något sätt tror jag att många inte tänker på att de själva kan smittas, men det behövs så lite. Det kan vara den där sekunden du är för nära någon lite för länge, säger Wiechel-Steier och fortsätter:

– Det är fortfarande jätteviktigt att man går och provtar sig och att man försöker undvika flera kontakter. Vi behöver hålla ut i det här lite till.

Jennifer Last

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta: Coronaläget i Halland

(uppdaterad den 15 mars 2021)

Totalt antal fall sedan pandemins start: 26 756 (+611)

Medelålder bland fall: 40,5 år

Antal inlagda på Hallands sjukhus: 41 (+1)

Varav på IVA: 5 (+/–0)

Antal avlidna med covid-19 sedan pandemins start: 280 (+2)

Medelålder avlidna: 84,4 år

258 av de 675 antikroppstester som gjordes vecka tio var positiva.

Källa: Region Halland