Om tiotusen timmars jobb

Vaccin tas fram av stora sjok av tiotusentimmarsmänniskor, tillsammans. Fattar ni hur många timmar det blir? Av vaccinkunskap?, skriver Mats H Ljungqvist.

Kamrater, mötesdeltagare, medborgare och åhörare, det är mycket snack om vaccin just nu. Väldigt mycket snack. Låt mig till att börja med slå fast att jag tycker att vaccin är en BRA GREJ. Rakryggat står jag upp och slår utan att hymla fast att vaccin är av godo. Tack vare vaccin så slipper folk dö av åkommor som smittkoppor, pest, polio eller mässling. Digerdöden på 1300-talet är ett bra exempel på vad som händer om man inte har vaccin. Halva Europa dog ut.

Det är svårt att argumentera om det, eller hur? Vaccin=bra, visst? Överens?

Vaccin uppfanns av kloka människor. Än idag forskas vaccin fram av sådana väldigt kloka människor. Människor som vet att ska man bli riktigt bra på något ska man ägna minst tiotusen timmar åt det man vill bli bra på.

Björn Borg ägnade hela sin barndom åt att slå en tennisboll mot en garagevägg. Det låter inte särskilt kul men jag gissar att det tog minst tiotusen timmar. Björn Borg blev därför också inihelvete duktig på tennis och han vann Wimbledon fem gånger. En match han spelade mot John McEnroe var så bra att man gjorde film av den för bara några år sen.

Yngwie Malmsteen är en svensk gitarrist som tidigt skippade skolan, och i stället satte sig hemma och övade gitarr. Och övade gitarr. Och övade lite till. Tiotusen timmar. Sen skickade han ett kassettband till en skivbolagsguru i USA. Yngwie fick en flygbiljett med vändande post och har sedan dess gjort en karriär på att vara bäst i världen på att spela gitarr. Han är en GIGANT.

Idag läste jag en artikel om vaccin – typ ”experten svarar på dina vanligaste frågor om vaccin”. Ärligt talat förstod jag inte hälften av vaccinexpertens svar, men jag fattade en sak – den där tjejen hade ägnat sina tiotusen timmar åt vaccin.

Det är såna som hon som GÖR vaccin. Vaccin tas fram av stora sjok av tiotusentimmarsmänniskor, tillsammans. Fattar ni hur många timmar det blir? Av vaccinkunskap?

Skulle då jag, medelålders journalist på Kungsbackas bästa lokaltidning, ha en ÅSIKT om vaccinerna de tar fram? Astra? Moderna? Pfizer? Johnson och Johnson?

Jag har inte ett enda ingångsvärde för att ens låtsas att jag kan ha en liten ynka gnutta kunskap om vaccin. Jag har inte ens ett fragment av en klok tanke kring dem. Jag är ett barn av 60-talet. Jag tog de vaccin jag blev erbjuden. Jag litar på tiotusentimmar-folket som tar fram vaccinerna. ÄNDÅ sitter halva Sveriges befolkning nu och är vaccinexperter i sociala medier. INGEN har gjort några tiotusentimmar i det gänget, på sin höjd en halvdag på nån obskyr YouTube-sida för anti-vaxxare. Åsikter om vaccin är som analöppningar, alla har en, eller hur?

Jag argumenterar inte om Björn Borgs tennisspel, Yngwie Malmsteens gitarrteknik eller covid-vaccinerna. Tiotusen timmar räcker för mig.

Och ha nu en fin lördag.

Mats H Ljungqvist