Polis dömd – gjorde olagliga sökningar på vän

Polismannen sökte på en kriminell barndomsvän i registret. Nu döms han för tre fall av dataintrång. Mannen är avskedad som polis.

I oktober 2019 hamnade polismannen i fokus för ledningen. Det framkom att han hade fört över nästan en halv miljon kronor till en barndomsvän. Denne beskrivs av polis som yrkeskriminell med goda kopplingar till Bandidos.

Vid 85 tillfällen ska polismannen ha fört över 468 300 kronor.

I november 2019 blev polismannen av med sin säkerhetsklassning inom polisen.

Polismannen har gjort sammanlagt åtta slagningar i polisens register. Dels på den kriminelle vännen, men även på släktingar till honom. Polismannen har bland annat kollat upp deras brotts- och misstankeregister, sett över deras fordons- och fastighetsinnehav och deras familjerelationer.

Nu har domen fallit. Polismannen fälls för tre fall av dataintrång. Han frias för fem fall då tingsrätten inte anser det avgjort att han inte kan ha gjort slagningar i tjänsten.

De tre andra sökningarna döms han för. Domstolen anser att polismannen hamnat i ett jävsförhållande till den kriminelle då han fört över pengar till honom. l och med det fanns ingen möjlighet att han skulle göra sökningarna på barndomsvännen i yrket eftersom han inte fick utreda honom.

Polismannen straffas med dagsböter på 1 500 kronor. Han fick strafflindring eftersom han även blev av med sitt jobb. Själv hävdar polismannen att han gjort slagningarna som en del av yrket.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se