Så drabbar Astra Zenecas vaccinstopp Halland

Många halländska 70-plussare har bokat tid för vaccination. Under tisdagsmorgonen nåddes vissa av chockbeskedet – tiden är avbokad. Användandet av Astra Zenecas vaccin är pausat.

Sverige väljer nu att tillfälligt stoppa vaccinationen med Astra Zenecas vaccin. Flera länder har tidigare tagit samma beslut och det är en följd de misstänkta biverkningar som rapporterats in efter vaccinationen. Det handlar om blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar, som drabbat ett fåtal personer, enligt Folkhälsomyndigheten. I Sverige har hittills inga sådana biverkningar rapporterats, utan det rör sig uteslutande om utländska fall.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Europeiska Läkemedelsmyndigheten, EMA, utreder nu om de rapporterade misstänkta biverkningarna har ett samband med vaccinet. I väntan på resultatet pausas användandet av vaccinet i hela Sverige.

– Invånare som är inbokade på vaccination med Astra Zenecas vaccin under den pågående pausen kommer att bli kontaktade för ombokning, skriver Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, i ett pressmeddelande.

Beskedet om kopplingen mellan biverkningar och Astra Zenecas vaccin väntas under torsdagen, men vissa invånare i Kungsbacka kommun har redan fått sms om att tiden blivit framflyttad tre veckor.

– Detta innebär i första skedet att invånare som är inbokade denna vecka blir kontaktade för ombokning av vaccinationstid, skriver Wiechel-Steier.

Folkhälsomyndigheten samverkar med Läkemedelsverket och följer resultatet av utredningen.

Mia Sandblom

mia.sandblom@kungsbackaposten.se