Kraftig ökning av spelare i Hanhals tjejlag

Trots pandemin, eller kanske tack vare, så har Hanhals tjejlag fått allt fler spelare i vinter.

– Det är en utmaning att dela upp isen och få till kvalitet för alla spelare på isen, säger Per Österdahl, ansvarig för klubbens tjejhockey.

Hanhals IF startade med ett renodlat tjejlag 2017. Då handlade det om tiotalet tjejer. Snabbt blev de 20, men därefter avtog tillväxttakten under något år – några kom och andra lämnade. Tills den här underliga coronasäsongen när nästan inga matcher tillåtits på ungdomssidan.

– Om vi räknar alla tjejer som spelar hockey i Hanhals olika lag så är det 43 stycken idag. Fantastiskt med tanke på att ishallen stängdes i december och enbart uteträningar tilläts under en period, säger Per Österdahl.

Upp till 43 spelare samsas om isytan under de gemensamma träningarna tre gånger i veckan. I normalläget hade några av de äldre tjejerna även tränat med något av klubbens pojklag för att komplettera upp träningsmängden till samma nivå som för jämnåriga pojkar. Men just nu får man på grund av restriktionerna bara träna tillsammans med en grupp. Isträningarna kompletteras även med fyspass utanför isen.

Sammanlagt 43 spelare ingår i Hanhals tjejsatsning den här säsongen.

Är det ett tecken i tiden eller varför har Hanhals lyckats locka tjejer?

– Det rör på sig nationellt men vi var också tidigt på bollen att ha egna träningar för tjejerna. Nyckeln för att locka fler tjejer till sporten är att erbjuda spel och träning tillsammans med bara tjejer. Och sedan isarna la sig på sjöarna i vintras så har sju nya tjejer kommit till oss plus två som kom tillbaka efter uppehåll. Där ser man vad tillgängliga isytor för allmänheten betyder för rekryteringen.

Kompisar har lockat med varandra och för att underlätta för nya tjejer som vill testa ishockey har klubben skramlat ihop ett antal avlagda hockeyutrustningar som går att låna.

På träningarna delas gruppen in i tre ålderskategorier 2005-07, 2008-10 och 2011-12 för att så långt möjligt kunna erbjuda rätt utbildningsnivå för såväl ungdomsspelarna med erfarenhet från TV-pucken som för åttaåringar på 25 kilo.

Tävlingssäsongen blev ju på grund av coronarestriktionerna inställd. Men om 2020/21 varit som ”vanligt” hade klubben haft tre ungdomslag för tjejer i seriespel.

Alice Friman, 16, bor i Anneberg. Hon började i Hanhals hockeyskola tillsammans med killar, bytte efter några år till Kållered SK, även där spelade hon med killar, för att för två år sedan återvända till moderklubben när det blev möjligt att spela hockey endast med tjejer.

– När jag började på Varlaskolan så berättade en kompis om tjejhockeyn. Jag har alltid gillat hockey och i vårat lag är det en väldig gemenskap runt och kring isen, säger Alice som också spelar innebandy med Lindome IBK.

Hur har den här coronasäsongen varit för er spelare?

– Tråkigt att inte spela matcher men kul. Man jobbar ändå för att få spela match.

Hur länge tänker du att du både kan spela hockey och innebandy?

– Så länge jag känner för det.

Martin Björklund

martin.bjorklund@kungsbackaposten.se